AA i Australien

Anton och Andreas resa i OZ

Click on the picture to the left and you will find the english blog that Anton is writing on.

Zucchini och Squash i Dalbeg

Sänt till er 2015-06-19 02:34:41 från Kängoala land ,

Äntligen kommer det mer läsning!!
 
Först och främst vill jag önska er en trevlig midsommar, och jag hoppas att ni får helt ok väder, har försökt att blåsa iväg lite av vårat väder så att ni också får lite värme. Så nu vet ni vem ni ska tacka ifall det blir bra väder.

Som ni kunde läsa i senaste inlägget så åkte vi till Ayr för att jobba. Rättare sagt till Dalbeg, en väldigt liten ”by” 90 km väster om Ayr. Dalbeg bestod mestadels utav farmer, Dalbeg Centrum (om man nu får kalla det centrum) bestod dock utav 5 hus. Vi var däremot bosatta en bit ifrån ”centrum”, vi bodde på ett ställe som hette Dalbeg Inn. Det var där allting hände, det fanns en liten shop där de sålde lite livsmedels varor, och den fungerade även som en pub eftersom de hade öl och vin, så det var hit befolkning kom på helgerna för att ta sig en öl.

Nog pratat om Dalbeg, vi var här för att jobba, så vad var det egentligen vi skulle göra?

Ägarna till Dalbeg Inn hade även en Squash/Zucchini farm. Så vårat jobb var att plocka Squash och Zucchini. De hade två fält med grönsaker(Första fältet hade 10 rader Squash och 33 rader Zucchini, det andra fältet hade 43 rader Zucchini, raderna var 650 meter långa). Vi hade en traktor som körde i mitten och hade 2 bommar som sträckte sig 6 rader utåt. Så vi var 10-11 st plockare som plockade samtidigt, vi hade alla en varsinn rad. Alla plockare hade ett bälte med en krok där man hängde en hink som vi fyllde med Zucchini/Squash. Traktorn körde framför oss och vi gick alltså bakom bommarna och plockade Zucchini. När de flesta var framme vid bommen så skrek traktorföraren ”BUCKET!” och det var dags för oss att tömma våra hinkar på bommen. Sedan fortsatte traktorn en bit fram och vi upprepade denna proceduren tills vi kom till andra sidan fältet. Dagarna bestod utav 4 Skift och ett skift var att ta sig hela vägen till andra sidan.

Vi kom dit på en tisdag kväll och strax efter vi kommit så var schemat för onsdagen klar. Vi hade pass 1 & 3 (Pass 1: Squash, Pass 3: Zucchini). Vi spenderade kvällen till att bekanta oss med de andra arbetarna som redan var på gården. De var väldigt trevliga och pratsamma. När det började bli dags att gå att lägga sig gick vi tillbaka till våran sovsal (14 bäds rum) för att vila upp oss för våran första arbetsdag.

På morgonen var det dags att börja arbeta, vi fick en liten lektion om hur man skulle plocka Squashen, man skulle nämligen snäppa av dem, man skulle absolut inte rycka av dem eftersom att stjälken då skulle brytas av på fel sättt. Det var en speciell teknik att få av Squashen på rätt sätt och det dessutom var det så mycket blad/löv som skymde plantorna så det var svårt att hitta alla Squash på plantorna. Man kom efter ganska snabbt, men som tur var så hade de en ”Back Picker” som gick efter och hjälpte till ifall folk kom på efterstjälken. Under skiftet fick man däremot in tekniken lite bättre och mot slutet så kändes gick det lättare. Skiftet tog 2 timmar och 15 minuter, och när det gäller Squash så kräver det att man verkligen böjer sig hela tiden eftersom man måste lite i varje planta för att inte missa något. Så det var skönt med lite vila.

Efter lunchen så var det dags för pass 3 och våran första gång att plocka zucchini. Till skillnad från squashen så använde man en kniv för att plocka zucchini. Vi fick en liten lektion hur man skulle skära av dem och vad man skulle tänka på. Varje planta hade ett hjärta som det var absolut förbjudet att skära i, så man var alltid tvungen att lokalisera hjärtat för att sedan vända kniven ifrån hjärtat innan man skär av zucchinin. Tekniken med zucchinin tog även den ett tag att få in, så man kom lite på efterstjälken på det här skiftet också. Men de berättade att det inte gjorde någonting, så länge man inte missade något. Det tog inte lika lång tid att plocka zucchini, så det 3:de skiftet tog ca. 1 timme och 15 minuter. Det var lite enklare att se zucchinisarna så man var inte tvungen att böja sig riktigt lika mycket som på Squashen. Efter de två passen så kände man sig ganska sliten så det blev en ganska tidig kväll för att förbereda sig för morgondagen då vi hade två skift igen (2 skift med zucchini).

Dagarna fortsatte på det viset. Ena dagen körde vi fält 1 och den andra dagen körde vi fält 2. Zucchinis och Squash växer verkligen väldigt snabbt.

Första veckan gick helt ok vi körde 2 pass om dagen och man fick in tekniken på ett bra sätt. Även om Dalbeg låg långt ifrån civilisationen så kändes det som man skulle kunna klara 3 månader som var planen först, dels för att spara ihop lite resepengar och vänta på att sommaren kommer till de södra  delarna av landet.

Men efter en och en halv vecka så började min rygg verkligen ta stryk av allt böjande. Jag pratade med Anton om att jag kände för att lämna farmen, men att han fick stanna ifall han kände för det. Min plan var att hitta någon WWOOFing farm (Jobb för mat och boende) medans jag väntade på Anton. Däremot började Anton känna samma sak så vi bestömde oss för att sluta eftersom det inte är värt att riskera en ryggskada bara för att tjäna lite pengar.

Vi var på farmen i två veckor och sedan begav vi oss återigen uppmot Cairns där vi förtillfället bor på ett hostel som heter Globetrotter, vilket känns som ett riktigt trevligt hostel. Våran plan nu är att leta efter en WWOOFing farm eftersom det är en lågsäsong med farmjobb förtillfället och det verkar som nästan alla backpackers här i Cairns är nästintill desperata på farmjobb. Så vi känner att det är bättre att leva billigt ett tag för att sedan leta efter betalt farm jobb när det blir rätt säsong.

Så det kommer återigen bli lite bättre frekvens på inläggen.

Jag håller fortfarande på att jobba på min engelska blogg, och den kommer att bli klar inom väldigt kort. Den kommer att ha fokus på min Bucketlist (100 saker att göra innan jag dör) så är ni interreserade av lite inspiration på äventyr så vill ni inte missa den.

Hoppas ni tyckt om läsning och att ni ser fram emot nästa 

Ha en bra dag 

Andreas

Kommentarer

Postat av: Mamma

Publicerad 2015-06-19 08:18:11

Åhh vad roligt att höra ifrån dig 💞 Skönt att ni kan flytta på er när ni känner för det. Hoppas att ni snart får tag på något nytt. Vi behöver verkligen hjälp med att få hit både sol och värme...så det är bara att jobba på 😂😂 Ha en trevlig midsommar ni också 🌸 Ta hand om varandra och jag ser redan fram emot nästa inlägg...Kraaaam 😘

Postat av: Mormor och morfar

Publicerad 2015-06-19 09:17:26

Åh så roligt att få läsa på din blogg igen.Det var ju klokt att avsluta jobbet, ni får vara rädd om era ryggar det är ju lång tid kvar.
Hoppas det snart löser sig med något nytt för er. Och vi ser fram mot att få värme från er ,här är knappt något man kan kalla sommar.
Ha nu en trevlig midsommar och sköt om er båda två, hälsa Anton så gott och vi ser redan fram mot nya inlägg.
Bamsekram från Mormor och Morfar.

Postat av: Moster

Publicerad 2015-06-19 14:15:55

Kul att få höra från dig igen. Här är det inte direkt midsommarväder men men inget att göra åt. Hoppas ni hittar något annat jobb snart som är mer ryggvänligt. Ha det så gott bägge två och trevlig midsommar🌸. Kram från moster❤️

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Vilka är vi?

Min profilbild

Anton och Andreas

G'day mates! Vi befinner oss just nu i Australien på ett 1-års Work and holiday visum. Vi tänkte blogga lite om våran resa och uppdatera er med våra äventyr och upplevelser!

Tillbaka till Kängoala land

Arkiv